marți, 14 ianuarie 2014

Sonata Kreutzer - Lev Tolstoi

Femeia 

"E ceea ce se întâmplă şi cu evreii. Prin puterea banului lor se răzbună pentru starea înjositoare în care îi ţinem: "Nu ne îngăduiţi altceva decât să facem comerţ? Perfect! Dar prin comerţ vom deveni stăpânii voştri!", spun evreii. "Nu vreţi să vedeţi în noi decât un obiect senzual? Fie! Prin simţuri, vom pune ghera pe voi", gândesc femeile.

Întregul lux al vieţii e pentru femeie, care-l caută, care-l amplifică. Dar atelierele? Majorităţile fabrică deşarte podoabe femeieşti. Milioane de bărbaţi, generaţii întregi de lucrători se sfârşesc în aceste munci de ocnaşi pentru fanteziile femeilor. Ca nişte regine puternice, femeile ţin în slavie şi muncesc 99% din omenire. Se răzbună pe bună seamă pe simţurile noastre prinse în capcanele lor. Au prins să exercite asupra noastră o înruire atât de puternică, încât un tânăr, ba chiar şi un bătrân, îşi pierd sângele în faţa lor.
Şi ele cunosc această influenţă, ai să bagi lesne de seamă acest lucru dacă ai să le observi surâsurile triumfătoare de la hore, de la baluri sau de la serate. De îndată ce un tânăr se apropie de o femeie, a şi fost prins în farmecele ei şi adio judecată.


O priveam cum îşi toarnă ceaiul, cum mişcă piciorul, cum duce linguriţa la gură, cum suflă ca să răcească ceaiul şi cum îl soarbe şi pentru toate acestea o uram ca şi cum ar fi săvârşit nişte blestemăţii. "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu