miercuri, 22 decembrie 2010

Scrieri literare - Garabet Ibrăileanu




"Să mă lasaţi în pace cu fleacurile voastre. N-am să stric ideea de dragul zorzoanelor. Voi, ştiliştii, fiindcă n-aveţi nimic în cap, vă ocupaţi numai de formă. Eu ...cuget, urmăresc ideea - care-i totul!" (Colegilor de redacţie)

"Critica română a dovedit încă o dată că arta nu trebuie să se facă propagatoare de morală, că artistul nu e dator să predice binele, că alta e estetica şi alta e etica, că artistul trebuie să fie lăsat să spună ce vrea."

"Un scriitor care se gândeşte la public, la impresia pe care are să o producă cetitorilor şi deci cu atât mai mult un scriitor care se gândeşte la anumite impresii pe care să le producă unui public anumit, nu e artist, nu e poet, e orator."

Cum îi plăcea să spună adesea: "Momentul beţiei supreme"

"Eminescu a fost impresionat de o noapte cu lună, de o câmpie singuratică, de un cimitir, de zgomotul pe care îl face vântul în clopotniţa unei biserici de la ţară, de o umilă biserică în ruină. Toate acestea i-au produs melancolie. El s-a chinuit să găsească "cuvintele ce exprimă adevărul". Limba e mult mai săracă decât sufletul. "

Vlahuţă: "A, sunt fericiţi aceia cărora nu li-i dat să ştie a creării dureri sfinte..."

Era o lună...Luna la care te uiţi în ce creaţie artistică te duce cu mintea?

"Turgheniev spune într-o nuvelă, descriind o noapte cu vară:"Era o lună ca-n Gogol". Şi-n adevăr, clarul de lună al lui Gogol e numai al lui. Dar n-am putea spune şi noi: "Era o lună ca-n Eminescu?" Căci există şi un clar de lună "Eminescu". Într-o noapte mai de demult stăteam de vorbă cu doi prieteni tineri şi, la un moment dat, ne-am dus la geamul care dădea în grădină. Era o noapte cu lună feerică, un verde din alte lumi, diluat în aerul rece. Frapaţi şi plini de Eminescu, cei doi prieteni s-au gândit, fără cuvinte, la dânsul. "De data aceasta nu-i ca-n Eminescu", au gândit amândoi tare, căci, într-adevăr, era prea altfel şi, coincidenţă curioasă, la ambii le-a venit în minte că noaptea aceea avea ceva din Edgar Poe."

Curiozităţi despre scriitori

"Moliere, marele comic, avea o capacitate imensă de a suferi, deci de a simţi; Anatole France, care a râs de univers, mărturiseşte într-o zi, cu lacrimi, domnului Brousson că: "n-a avut în viaţă o clipă de fericire"; marele comic Caragiale nu râdea niciodată, pe cât ştiu ca şi France, după mărturisirea lui Nicolas Segur (despre un mare actor comic, bolnav de melancolie) - un medic, neştiind pe cine are în faţă, îi recomandă ca remediu să asiste la "reprezentaţiile marelui actor comic X". În faţa lui se afla chiar pacientul..."

"Balzac a fost mereu atacat de criticii admiratori pentru lipsa lui de artă. Dostoievski spune singur de mai multe ori că el "e poet, dar nu şi artist" (aici poet înseamnă creator). Tolstoi e ilustru pentru stilul lui greoi, cacofonic, plin de repetiţii. Proust e obscur, lung, sacrificând totul exactităţii".

"Dintre marii scriitori cel mai plăcut este Tolstoi. El nu are pretenţii artistice ca Balzac, nu este chinuit şi chinuitor ca Dostoievski, nu este obscur ca Proust. Apoi zugrăveşte tipuri de toate felurile, aşadar şi tipuri încântătoare (rare la Dostoievski), are scene pitoreşti, poezia naturii (creaţii de natură care ne impresionează poetic, căci el nu face poezie niciodată), inexistente la Dostoievski. Defectele de stil ale lui Tolstoi frapează mai ales în ruseşte. Cei care ştiu ruseşte spun că, în traducere, stilul lui este "pieptănat".


Despre romanul "Geniul pustiu", care mai târziu a devenit nuvela "Sărmanul Dionis"

"D. I. Scurtu ne spune că a corectat punctuaţia, limbajul, morfologia şi sintaxa (Bietul Eminescu - agramat!)

"...romanul e slab, are şi defecte multe, chiar, în fond şi-n formă, insuficientă observaţie psihologică care-i supărătoare, apoi exagerarea evenimentelor, repetiţiile jignitoare, neclaritatea unor tablouri şi încărcarea frazelor cu prea multe frumuseţi căutate, artificiale. Iată-l pe Eminescu un scriitor, afectat, supărător. Aşadar Eminescu a fost un mare poet şi un detestabil romancier..." (Totuşi Ibrăileanu "îl iartă", spunând că: "avea doar 19 ani atunci când l-a scris". Şi noi vom face acelaşi lucru. : ) )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu