joi, 19 ianuarie 2012

Orăşelul de pe coline - Jan Drda

...Câteva fragmente dintr-o carte minunată...Am citit-o vara trecută pe o plajă mai puţin cunoscută. :)

"Părintele se înclină cu potirul în mână spre micuţul ministrat care-i turna împărtăşania, în tmp ce necuratul, tot dând târcoale în căutarea unei prăzi, îi şoptea la ureche:
- La ţipar n-ar strica un vin roşu!
- Agape!(Piei!) murmură părintele, alungând ispita, şi se cufundă în rugăciuni."

(Este o scenă întreagă cu acest preoţel, iar toate părţile ei sunt incredibil de amuzante. Mă apucase pofta de vin şi de ţipar în momentul în care citeam acest fragment, de obicei cad repede în mrejele culinare, de aceea râd de preoţelul în cauză.)

Nebunie ajunsă la paroxism..

"A dat peste ea abia în crângul zis "La 7 morţi", unde sunt crucile alea de le ştiţi şi voi. O găsi şezând în zăpadă, lângă mormântul franţuzului. Parcă vorbea cu cineva. Moraru se dădu mai aproape, şi numai ce o auzi pe fată că zice:
- Să ştii, iubitule, că a ta am să fiu, că nimănui nu i-am făgăduit mână, numai ţie.
Pe morar îl apucă groaza. O luă pe fată de mână şi o târî aşa de-a dreptul prin pădure. Uitasem să vă spui că pe mormânt era o tăbliţă pe care scria aşa: Pierre Duval, şi atât. Cică era un dragon de-al lui Napoleon, sfârtecat acolo - La cei 7 morţi, într-o încăierare. Asta se întâmplă cu vreo câţiva ani înainte să fi venit A. pe lume."

.....

"A aflat că fata lui murise ca o cerşetoare într-o moară de vânt părăsită de o bucată de vreme şi în care locuise cândva un morar pe nume Duval."

O carte frumoasă, simplă, pe care v-o recomand cu mult drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu