miercuri, 15 septembrie 2010

F.M. Dostoievski (despre "Destinele civilizaţiei")


Cum este descris un visător...

"Domnilor, ştiţi oare ce este un visător? Este coşmarul Petersburgului, personificarea păcatului, o tragedie mută, misterioasă, dezolantă, sălbatică...Dacă uneori întâlniţi vreun om distrat, cu privirea tulbure, inexpresivă, cu faţa mereu palidă şi răvăşită, mereu preocupat parcă de ceva teribil de apăsător, de un lucru greu de rezolvat, uneori chinuit şi obosit de munci grele, dar care n-a făcut absolut nimic, să ştiţi că aşa arată un visător. Visătorul este întotdeauna dificil, când e prea vesel, când prea trist, când mitocan, când atent şi delicat, când egoist, când capabil de cele mai nobile sentimente.

Sunt paşnici, blânzi şi se tem să nu fie deranjaţi...

Ei preferă izolarea perfectă, se adăpostesc prin colţurile cele mai inaccesibile, ascunzându-se parcă în ei de oameni şi de lumină, iar când îi vezi pentru prima dată, îţi sare în ochi chiar ceva melodramatic.

Cu ai casei sunt posaci şi taciturni, adânciţi în sine...

Le place să citească, şi citesc tot felul de cărţi, chiar cărţi serioase, de specialitate, de obicei însă, la pagina a doua sau a treia părăsesc lectura, fiind pe deplin satisfăcuţi."

(Petersburg, 1 iunie 1847)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu